Lajfstajl

9 wegetariańskich potraw, które smakują lepiej niż mięso

Nie uwierzysz, że te dania nie są mięsne.

magstar

Zespół TakieTe

2 lata temu

0

Dania wegańskie i wegetariańskie popularnie kojarzą się z marchewką jedzoną na surowo, lub sałatką z pomidora. Jak daleko byliście w błędzie, możecie przekonać się oglądając potrawy, które nie tylko odbiegają od tego standardu, ale i z powodzeniem zastępują mięso.

1. Grillowane żeberka z Seitana.

www

źródło: divinehealthyfood

Seitan to nie szatan, a tak zwane chińskie mięso, czyli gluten pszenny w czystej postaci. Potrawy z niego przygotowane, solidnie doprawione i przypieczone, smakują naprawdę dobrze.

2. Hot dog z proteinową wege parówką.

www

źródło: tastemag

Wege parówka, to parówka np. sojowa. Może być ostra, z dodatkiem papryki lub łagodna. Nie zawiera tłuszczu, za to serwuje większą ilość białka niż jej mięsny odpowiednik.

3. Tempeh – burger z sosem.

www

źródło: huffpost

Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej. Ma apetyczną konsystencję i łagodny, orzechowy smak. Słynie jako najlepszy zamiennik mięsa i nabiału.

4. Taco z cebuli i papryki.

www

źródło: huffpost

I takie coś da się zrobić. Zamiast mięsa występuje tu odpowiednio przygotowana cebula z papryką. Do tego reszta warzyw i kukurydziany placek.

5. Burger z czarnej fasoli z dodatkiem kukurydzy.

www

źródło: lightlife

Tego co widać nie trzeba nawet zachwalać. Burger smakuje wyśmienicie. 89,9% respondentów chciałoby go zjeść ponownie.

6. Szaszłyki z tofu.

www

źródło: nasoya

Bogate w białko tofu, jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Czego z pewnością nie można powiedzieć o tradycyjnym szaszłyku.

7. Pieczeń warzywno – soczewicowa.

Danie to można robić na wiele sposobów. Jeśli jakiś miłośnik mięsa zastanawia się jak to możliwe, że nawet tekstura jest podobna – odpowiadamy – sekret tkwi w granulowanej soi.

8. Spaghetti z klopsikami kalafiorowo-kapuścianymi.

www

źródło: blogspot

Nie jest to przepis naszych babć, ale aby otrzymać takie pulpety wystarczy połączyć odpowiednie proporcje ugotowanego kalafiora, kapusty, mąki z ciecierzycy, pokrojonej pietruszki i parmezanu. Do tego sos i danie jest gotowe.

9. Papryka nadziewana po meksykańsku.

www

źródło: smartfitness

Brązowy ryż, seler, sos salsa, cebula, chili, oraz specjalna kompozycja przypraw. Jeśli nie wiesz, że wśród wymienionych składników nie znajduje się mięso, jedząc tę potrawę, na pewno tego przekonania nie nabierzesz.


Fatal error: Cannot use object of type stdClass as array in /takiete/wp-content/themes/takiete/functions.php on line 172