Miszmasz

Jedzenie o rodowodzie, którego się nie spodziewasz

Czy pizza jest naprawdę włoska, a margaryna to wynalazek XX wieku? Czy marchewka ma tyle samo lat co konserwy? I od kiedy w Polsce pije się piwo?

Agawa

Zespół TakieTe

3 lata temu

0

1. Pizza

Jesteśmy przekonani, że pochodzi z Włoch. Czy na pewno? Pierwsze pizze jadali już starożytni Grecy: wypiekali cienkie placki skropione oliwą i posypane ziołami. Stamtąd przeniknęło na tereny współczesnych Włoch.

Danie zapewne pozostałoby lokalną ciekawostką, gdyby nie królowa Małgorzata Sabaudzka, która zachwyciła się pizzą stworzoną przez piekarza Rafaela Esposito skomponowaną z dodatkami w kolorze włoskiej flagi: z zieloną bazylią, białą mozzarellą i czerwonymi pomidorami. Pizzę tę nazywano Margherita właśnie od imienia królowej. Do Ameryki pizza dotarła za pośrednictwem żołnierzy stacjonujących we Włoszech w trakcie drugiej wojny światowej.

wipwapweb.com

źródło: wipwapweb.com

2. Margaryna

Margaryna została stworzona na życzenie cesarza francuskiego Napoleona III. Pragnął on podarować ludowi specjał, który da mu złudzenie jedzenia luksusowego masła. W 1869 roku ogłosił konkurs wśród uczonych, w którym wygrała receptura rolnika i chemika Hipolita Mège Mouriesa. W jej skład wchodziło mleko i oleomargaryna, będąca wyciągiem z wołowego łoju, skąd nazwa smarowidła.

zazzle.co.uk

źródło: zazzle.co.uk

3. Marchew

Pomarańczowy korzeń, który dziś jest jednym z najpopularniejszych warzyw, jest uprawiany dopiero od pierwszej połowy XIX wieku! Wcześniej z marchwi w odmianie fioletowej korzystano w Indiach, gdzie używano jej soku do farbowania tkanin. Do Europy trafiła w średniowieczu, była jednak barwy żółtej. Dopiero Francuzi w XIX wieku rozpowszechnili odmianę pomarańczową.

4. Konserwy

Wynalezione we Francji przez Nicolasa Apperta, będącego nie rzeźnikiem, a cukiernikiem. W 1804 roku udało mu się wymyślić sposób na długie przechowywanie żywności przez żołnierzy: gotowanie w szklanych słojach. Wynalazek od razu rozpowszechnił się, a Appert został nagrodzony tytułem „dobroczyńcy ludzkości”. Za to Brytyjczykowi Bryanowi Donkinowi zawdzięczamy umieszczenie pokarmów w lżejszych, metalowych puszkach.

www.zazzle.co.uk

źródło: zazzle.co.uk

5. Pomidor

Trafił do Europy w XVI wieku z Ameryki, jednak powoli przebijał się do kulinarnego mainstreamu. Na początku popularność zdobył we Włoszech i we Francji, gdzie nazywany był odpowiednio pomo d’oro („złote jabłko”) i pomme d’amour („jabłko miłości”). Z tych języków wzięła się jego polska nazwa. U nas pierwsze uprawy pojawiły się dopiero pod koniec XVIII wieku, a do początku XX wieku jadano go wyłącznie w formie gotowanej. Spożywanie pomidora na surowo to kwestia dopiero ostatnich stu lat.

6. Bagietka

Chleb jest niemalże tak stary jak ludzkość, lecz bagietka nie bez powodu jest symbolem Francji: jest bowiem wynalazkiem piekarzy Napoleona. Pieczywo uformowane na kształt długiego, wąskiego walca miało zastosowanie wśród żołnierzy, którzy mogli bez trudu przechowywać je w kieszeni spodni.

postcrossing.com

źródło: postcrossing.com

7. Pietruszka

Pietruszka używana była przez starożytnych Greków i Rzymian tylko jako roślina ozdobna. W średniowieczu odkryto jej właściwości moczopędne i rozpoczęto gotowanie wywarów dla osób z chorobami pęcherza moczowego. Dlatego początkowo jedzona była bardzo wstydliwie: spożywający obawiał się podejrzeń o chorobę.

walmart.com

źródło: walmart.com

8. Ryż

Nie wiadomo, czy pochodzi z Chin, czy z Indii. Do Europy dotarł szybko, bo już w IV wieku przed Chrystusem za sprawą żołnierzy Aleksandra Macedońskiego. Został uznany za mdły i nijaki w smaku, więc zignorowano go na długie wieki. W Polsce pojawił się dopiero na początku XVII wieku i od razu stał się przysmakiem najbogatszych: półtora kilograma kosztowało wtedy więcej niż duży baran.

9. Piwo

Piwo jest jak chleb: właściwie każda cywilizacja wytworzyła swoją wersję napoju alkoholowego z uwarzonego zboża. Pierwsze zapiski o piwie pochodzą z terenów Mezopotamii, gdzie sumeryjskie kapłanki piły je w trakcie obrzędów. Na ziemiach polskich pito piwo od niepamiętnych czasów, a pierwsza wzmianka pochodzi od greckiego pisarza Priskosa, który pisał o kulturze Słowian w VI wieku!

10. Czekolada

Choć uprawę kakaowca rozpoczęli Olmekowie, to Majowie otoczyli gorący napój z ziaren kakao, miodu i chili szczególną czcią. Był trunkiem arystokracji i kapłanów spożywanym w trakcie rytuałów religijnych i świeckich. Aztekowie przejęli zwyczaj picia kakao od Majów i wzbogacili go o wanilię i suszone płatki kwiatów. W Europie stało się przysmakiem dzięki Hiszpanom, którzy dodali do niego cynamon i anyż. W 1580 roku powstała w Hiszpanii pierwsza fabryka czekolady, a w 1679 roku pierwsze pralinki, które swoją nazwę wzięły od francuskiego cukiernika króla Ludwika XIV. Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowało Cadbury’s, ulepszył szwajcarski cukiernik Rudolphe Lindt, a mleko po raz pierwszy dodał jego rodak, Henri Nestle.


Fatal error: Cannot use object of type stdClass as array in /takiete/wp-content/themes/takiete/functions.php on line 172